Asasi Sains Pertanian | PUSAT ASASI SAINS PERTANIAN
» AKADEMIK » Program Pengajian » Asasi Sains Pertanian

Asasi Sains Pertanian

Kod dan Nama Program : UP0000001(Asasi Sains Pertanian UPM)

Tempoh Pengajian
 


Tempoh pengajian adalah selama 2 Semester (Setahun) dengan menggunakan sukatan pelajaran Program Asasi Sains Pertanian Universiti Putra Malaysia yang digubal berpandukan kepada sukatan pelajaran sains asasi institusi pengajian tinggi tempatan dan luar negara, matrikulasi dan sukatan pelajaran bagi STPM.

Pelajar perlu mengikuti program pengajian selama setahun dengan mengambil sebanyak 56 jam kredit yang merangkumi kursus Sains Asas ( Biologi, Kimia dan Fizik ), Matematik, Bahasa Inggeris serta kursus dalam bidang Pertanian. Setiap semester akan mengandungi enam (6) mata pelajaran dan setiap pelajar WAJIB LULUS semua mata pelajaran yang disediakan sepanjang pengajian.

Program ini akan dapat memberi asas pembelajaran yang kukuh kepada pelajar bagi mengikuti pembelajaran, terutamanya dalam bidang berasaskan pertanian dan sains di peringkat yang lebih tinggi. Pelajar yang berjaya menamatkan program ini layak memasuki semua program pengajian yang ditawarkan oleh UPM. Antara bidang yang ditawarkan oleh UPM untuk Peringkat Ijazah adalah:

KLIK DISINI UNTUK PROGRAM YANG BOLEH DIIKUTI DI PERINGKAT IJAZAH

Kemaskini:: 30/06/2021 [nazaran]

PERKONGSIAN MEDIA

PUSAT ASASI SAINS PERTANIAN
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
0397696998
tiada
BUJZKAq~