Menguasai Seni Pembiakan Ikan Keli: Panduan Menyeluruh | PUSAT ASASI SAINS UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA
» ARTIKEL » Menguasai Seni Pembiakan Ikan Keli: Panduan Menyeluruh

Menguasai Seni Pembiakan Ikan Keli: Panduan Menyeluruh

Pembiakan ikan keli adalah usaha yang menarik yang menggabungkan sains dan akuakultur. Sama ada anda seorang petani ikan yang berpengalaman atau seorang pemula yang ingin meneroka dunia pembiakan ikan keli, panduan menyeluruh ini akan membimbing anda melalui langkah-langkah penting.

1. Memilih Spesies Ikan Keli yang Tepat: Memilih spesies ikan keli yang sesuai adalah kunci kejayaan pembiakan. Spesies biasa termasuk Ikan Keli Afrika, Ikan Keli Biru, dan Ikan Keli Datar. Setiap spesies mempunyai ciri-ciri unik, jadi kaji dan pilih berdasarkan matlamat anda.

2. Mencipta Alam Pembiakan yang Ideal: Menyediakan alam pembiakan yang betul adalah kunci utama. Pastikan kualiti air adalah optimum dengan mengekalkan suhu yang betul, tahap pH yang sesuai, dan pengudaraan yang mencukupi. Ikan keli dikenali dengan adaptabilitinya, tetapi menyediakan persekitaran yang selesa akan meningkatkan peratus kejayaan proses pembiakan.

3. Pasangan dan inseminasi buatan: Ikan keli biasanya membiak melalui inseminasi buatan. Perkenalkan nisbah satu jantan kepada dua atau tiga betina dalam tangki pembiakan. Sediakan struktur inseminasi buatan yang sesuai.

4. Inkubasi Telur: Setelah telur diletakkan, pindahkan ke tangki inkubasi yang berasingan. Penternak perlu pantau keadaan air dengan teliti sepanjang tempoh ini. Pengudaraan dan kawalan suhu yang betul adalah penting untuk perkembangan berjaya embrio ikan keli.

5. Pemeliharaan Benih: Setelah menetas anak ikan keli memerlukan penjagaan khusus. Penternak perlu memberi makan makanan komersial yang bersaiz sesuai atau pelet yang dihancurkan halus. Hal ini bertujuan untuk menjaga kebersihan air untuk perkembangan yang sihat.

6. Tangki Pertumbuhan: Apabila anak ikan membesar, pertimbangkan untuk memindahkan mereka ke tangki pertumbuhan yang lebih besar. Pantau kualiti air, amalan pemakanan, dan pencegahan penyakit untuk memaksimumkan pertumbuhan dan kualiti.

7. Menuai dan Pemasaran: Apabila ikan keli mencapai saiz yang diingini, laksanakan kaedah menuai yang bersih. Pasarkan ikan keli anda untuk pasaran tempatan, restoran, atau pengedar bergantung kepada skala pengeluaran anda.

Secara keseluruhannya, pembiakan ikan keli memerlukan perancangan yang teliti dan penjagaan dan terperinci. Dengan mengikuti langkah-langkah ini, anda boleh memulakan perjalanan pembiakan ikan keli yang berjaya.

Ditulis oleh:

Mohamad Haidir Bin Mohamed Noor,

Pegawai Perkhidmatan Pendidikan, Bidang Pertanian, Pusat Asasi Sains Pertanian, Universiti Putra Malaysia.

Emel: mhaidir.mn@upm.edu.my

Tarikh Input: 24/12/2023 | Kemaskini: 17/01/2024 | hasniah