PILIHAN RAYA ASPER KALI KE 18 (PRA 18) | CENTRE FOR FOUNDATION STUDIES IN SCIENCE OF UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA
» NEWS » PILIHAN RAYA ASPER KALI KE 18 (PRA 18)

PILIHAN RAYA ASPER KALI KE 18 (PRA 18)

Tanggal 17 Oktober 2022 yang lalu, Pusat Asasi Sains Pertanian, UPM telah menganjurkan pilihan raya bagi mencari pelajar-pelajar ASPer yang berkaliber dan mempunyai semangat kepimpinan untuk memegang jawatan utama dalam Jawatankuasa Tertinggi Pelajar Pusat Asasi Sains Pertanian, UPM (HICOM). Oleh yang demikian, suatu jawatankuasa telah dibentuk bagi mencari calon-calon yang berkelayakan. Jawatankuasa tersebut diketuai oleh Prof Madya Dr. Mohamad Amran Mohd Salleh selaku penasihat, Puan Rafina Syhadilla Md Rafi sebagai pengerusi dan beberapa pegawai PASP yang berperanan sebagai Ahli Jawatankuasa Induk dan Ahli Jawatankuasa Kecil.

Proses Pilihan Raya ASPer 18 telah dibahagikan kepada lima peringkat iaitu:

PERINGKAT

PERKARA

TARIKH

Hebahan Pilihan Raya

17 Okt – 24 Okt

Hebahan dan Penghantaran borang pencalonan

24 Okt – 30 Okt

Penamaan Calon

31 Okt – 6 Nov

Hari Berkempen

8 Nov – 9 Nov

Hari Mengundi dan Keputusan PRA 18

11 Nov

Terdapat tiga jawatan utama yang telah dipertandingkan dalam pilihan raya ini iaitu jawatan Presiden, Setiausaha dan Bendahari. Setiap pelajar yang berminat untuk bertanding perlu menghantar borang pencalonan dan akan melalui proses saringan oleh Penasihat Akademik masing-masing sebelum disenarai pendek bagi melayakkan diri mereka menjadi calon PRA 18 dan berkempen.

Keputusan PRA 18 telah diumumkan semasa Majis Penutup Pilihan Raya ASPer 18 pada 11 November 2022 yang lalu. Seramai 98% pelajar ASPer 18 telah turun mengundi bagi memilih calon pilihan mereka. Keputusan PRA 18 dapat dilihat berdasarkan jadual di bawah:

NAMA

JAWATAN

BILANGAN UNDI

Chin Min Le

Presiden

Luqman Naqiuddin Bin Zulhaimi

Timbalan Presiden

Siti Nuraqilah binti Azmi

Setiausaha

Cheng Siong Wei

Timbalan Setiausaha

Nisa’ Amalin binti Mohammad Shahrim

Bendahari

Nur Hazwany Dalilah binti Mohamad Hanizan

Timbalan Bendahari

Seluruh warga ASPer 18 merakamkan ucapan syabas dan tahniah kepada calon yang menang dan terpilih sebagai Ahli Jawatankuasa Tertinggi Persatuan Pelajar (HICOM) ASPer 18. Semoga dengan pelantikan ini dapat memberi sumbangan idea dan tenaga serta dapat melaksanakan amanah yang diberi dengan penuh rasa tanggungjawab dan cemerlang.

Gambar sekitar Hari Mengundi dan Majlis Penutup PRA 18:

Pelajar ASPer 18 sedang melihat poster calon-calon PRA 18 dipapan kenyataan

Pelajar bersama AJK PRA 18 di meja pendaftaran

Pelajar ASPer 18 sedang menunggu giliran untuk membuang undi di pusat mengundi

Pelajar ASPer 18 sedang melaksanakan tanggungjawab mengundi

Majlis Penutup PRA 18 di dalam Bilik Mesyuarat Asasi 1

Pengurusan Pusat Asasi Sains Pertanian, UPM bergambar kenangan bersama calon yang menang dalam PRA 18

Disediakan oleh:

Puan Rafina Syhadilla binti Md Rafi,